Hem

medlemmar
Tanja Greter

Jag heter alltså Tanja och är 21 år gammal. Har bott i Göteborg i stort sett hela mitt liv och har haft egen lägenhet här sedan jag var 17 år. För att citera reklamen lite: Jag är inte bara reumatiker, jag är astmatiker och allergiker också! Sjukvårdssvängen är min vardag och jag är ganska trött på den vid det här laget. Egentligen har jag varit dålig i hela mitt liv, men det är inte förräns i år som jag har gått på ordentliga utredningar. Började redan på BB med ett blödande födelsemärke i huvudet, fortsatte som eksembarn, var anorektiker som tonåring, har ortopediska fel på fötterna och underbenen, fick astma, allergi, överkänslighet, dåligt immunförsvar och reumatism. Men jag lever livet och är för det mesta ganska nöjd med min tillvaro ändå!

Jag har varit elitorienterare men var tvungen att lägga ner det p g a både reumatismen och allergierna. Drabbades av skada efter skada och var allergisk mest hela tiden. Fast på vintern åker jag fortfarande längdskidor och har bl a anmält mig till Tjejvasan 1999. Jag går på sjukgymnastik, cyklar, styrketränar, simmar, vattengympar och åker inlines så ofta jag orkar med det.

På dagarna läser jag till Fritidspedagog på universitetet här i Göteborg. Vid sidan av läser jag en distanskurs i humanekologi. Egentligen vet jag redan nu att jag inte kan arbeta som fritidspedagog men jag har bara tre terminer kvar nu och dem tänker jag läsa klart. Sedan har jag tänkt att jobba ett år för att sedan söka in på psykologprogrammet. (Man måste ha ett års arbetslivserfarenhet för att komma in.) Där hade jag tänkt att bli idrottspsykolog efter att ha läst mina fem år.

För att säga något om reumatismen så har jag haft ont i de flesta lederna från och till i hela mitt liv. När jag var mindre sa de att det var växtvärk - men det var i så fall kronisk växtvärk... Sedan fick jag inflamerade knän, gick på sjukgymnastik och blev inte särskilt mycket bättre. Efter det fick jag hälseneinflammation i ett halvår och när jag skulle göra come-back på orienteringen tog det bara några veckor innan jag hade så ont i höfterna att jag inte kunde gå. De skickade mig till ortopeden igen som inte kunde hitta något fel. Eftersom min pappa har en oidentifierad reumatisk sjukdom skickade ortopeden mig till en reumatolog. Där konstaterade de redan första gången att reumafaktorn i blodet var positiv. Dessutom hittade de en massa inflamerade leder på mig. Jag har inte fått någon 100%:ig diagnos än, eftersom de inte brukar ställa den efter bara två läkarbesök, men med största sannolikhet är det RA jag har, enligt läkaren. Ont har jag i alla fall mest överallt!

Allergierna och astman då... Dem har har jag också haft länge, länge men sjukvården har lyckats missa det i 20 år. Men nu har jag fått min astmadiagnos säkerställd. Allergierna och överkänsligheterna håller jag fortfarande på att utredan men man skulle väl kunna säga att jag bara tål ris, majs och el. Detta har bara blivit värre och värre med åren. Så tyvärr är det inte sådant som verkar växa bort. Det är lite tufft attleva så eftersom jag kan få upp till fyra allergiska reaktioner i veckan. Men som tur är vänjer man sig ju vid det mesta.

Ser ut som en narkoman i armvecken efter alla blodprover. Använder för tillfället 22 olika läkemedel och fler lär det bli. Känner mig som en läkemedelsmissbrukare ibland - men vad ska man göra? Jag är ju väldigt tacksam att det finns mediciner som gör att man trots alla besvär kan leva ett hyfsat liv! Dessutom är jag alltid lika glad när jag hittar ett läkemedel jag tål med alla mina allergier och överkänsligheter. Har äntligen lyckats få väldigt bra läkare. Det har jag annars inte haft mycket tur med. Men nu känns det som om jag har hittat kompetenta specialister som vet vad de sysslar med. Det betyder självklart väldigt mycket för mig!

Eftersom jag har varit ganska dålig har det blivit mycket arbete framför datorn hemma. Jag gillar att man kan ha kontakt med människor fastän man är hemma och sjuk. På så vis kännner man sig inte så isolerad och osocial! Även om jag alltså inte alltid är så aktiv i övrigt är jag ganska flitig på nätet.

Men om ni vill veta mer om mig får ni läsa det på listan eller mejla till mig!

Email tagr0002@student.gu.se